maanantai 19. toukokuuta 2014

Ei Vihapuheelle!


Tänään kun kirjoitan tätä, vietetään homo- ja transfobian vastaista päivää. Homofobian vastaista  päivää on vietetty vuodesta 2005 asti ja nykyään päivään on sisälletetty mukaan myös transfobia.

Päivämäärä 17.5 on historiallisesti merkittävä, koska silloin vuonna 1990 maailman terveysjärjestön (WHO) yleiskokous poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta.

Päivän tarkoituksena on kertoa, että homofobia on häpeällistä ja siihen liittyvät rakenteet on purettava yhteiskunnasta.Homofobiaa vastaan on kamppailtava ja valtaväestöä tulee valistaa sen haitoista.  Tarkoitus on lisätä tietoisuutta seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolosta sekä heitä koskevasta syrjinnästä.

Miksi tämä päivä on tärkeä?  

Lyödään tiskiin karuja lukuja; maailmassa homoseksuaalisuus on laissa kielletty 81 maassa. Rangaistuksena on mm. julkista nöyryyttämistä, vankeutta, myös elinkautista vankeutta, sakkoja, ruoskimista ja maasta karkoittaminen. Yhdessätoista maassa homoseksuaalisuudesta rangaistaan kuolemalla.
Noin puolet  Euroopan HLBT -väestöstä kokee syrjintää tai vainoa. Noin neljännes on kokenut väkivaltaa viimeisen viiden vuoden aikana, transihmisillä luku on hieman suurempi. Hyökkääjät on yleensä miehiä ja kimppuun käydään porukalla.
Vain neljännes homo-bi miehistä uskaltaa pitää kumppaniaan julkisella paikalla kädestä. Naisten luku on hieman suurempi.

60% on saanut kuulla nimitelyä ja  huutelua. Yli puolet arvioi että poliisista ei ole heille hätätilanteissa apua, ja yli puolet salaa seksuaalisuutensa perheeltään.
Vain yksi viidesosa on "tullut kaapista" ja on avoin asian suhteen.

Keskitytään nyt kuitenkin tilanteeseen täällä meillä Suomessa. Suomi on ainoa pohjoismaa, jossa avoliitot saamaa sukupuolta olevien henkilöiden kesken on kielletty. Itse henkilökohtaisesti toivon, että asiaan tulee pian muutos. Oikeus avioliittoon on jokaisen ihmisen perusoikeus, eikä kenelläkään ole valtaa sanella ketä kukanenkin rakastaa. Rakkaus kuuluu kaikille! Minusta on uskomatonta, että näinkin päivänselvästä asiasta pitää käydä hirveää julkistä vääntöä, jossa homopareja ja heidän oikeuksiaan vähätellään ja heitä pidetään alempiarvoisina kansalaisina. Tasa-arvo ja terve järki, minne olet kadonnut?

Mitä on homofobia? Miten sen tunnistaa? Onko sen torjuminen tärkeää?

Homofobia ei muiden fobioiden tavoin ole lääketieteellinen fobia, vaan sitä voi lähinnä verrata rasisimiin tai seksismiin. Homofobiassa kyse on ennakkoasenteista. Se on tosiasioihin perustumatonta vihaa, pelkoa, inhoa tai syrjintää seksuaali-tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kohtaan.

Homofobiaa ilmenee monin tavoin. Homoseksuaalisuuden olemassa olo voidaan kieltää kokonaan; ei ole olemassa homoja, on vain heteroita. Homoja luullaan perverseiksi seksimaanikoiksi, joita kaikkien kuuluu varoa, sehän voi vaikka tarttua!! Lapset ehdottomasti pittää moisilta piilottaa!! Homofobinen esimies voi irtisanoa homoksi paljastuneen alaisensa, ettei firman maine vain kärsi. ( Tietty virallinen irtisanomisen syy ei ole tämä)

Perhe, ystävät ja suku voivat "unohtaa" kaapista ulos tulleen läheisen. Etenkin joissakin uskonnollisissa yhteisöissä homot eristetään yhteisöstä ulos eikä heidän kanssaan saa olla missään tekemisissä, ellei henkilö suostu "kamppailemaan" homouttaan vastaan ja "parantumaan". Kyllä, joissakin yhteisöissä homous luetaan edelleen sairaudeksi ja se on parannettavissa. Yksinjäämisen pelko voi olla niin suuri, että henkilö ei ikinä uskalla olla oma itsensä. Homofobisessa ympäristössä kasvanut henkilö voi kieltää itsensä, josta seuraa ahdistuneisuutta, masennusta ja voi pahimissa tapauksissa johtaa itsemurhaan.

Väkivalta, nimittely ja huutelu on näkyvimpiä homofobian muotoja. Näihin on varmana törmännyt jokaikinen vähintään internetissä, jossa kaikenmaailman aivopierut voi päästää ilmoille ajatelematta asiaa sen enempää.  Väkivalta on aina väärin ja huutelu ja haukkuminen voi viiltää todella syvälle. Miettikää, haluatteko että teille huudellaan? Haluatteko te elää jatkuvassa väkivallan pelossa? Jos ette, miksi muiden pitäisi? 

Homofobia syntyy yhteisöistä. Myönteiset sekä kielteiset asenteet leviävät helposti mm. työpaikoilla ja harrastuspiireissä. Usein asenteet opitaan kuitenkin omilta vanhemmilta. Tässä kohdassa jokaisen olisi hyvä miettiä omalla kohdallaan millaista maailmaa haluaa rakentaa. Haluaako ruokkia vihaa ja ennakkoluuloja vai opettaa, että erilaisuus on rikkaus. Yhteiskunta voi paremmin jos se on tasa-arvoisempi ja kielteisiä asenteita on vähemmän.

Rakkaus vai viha, sinä päätät.

Itse haluan tällä kirjoituksella osoittaa tukeni seksuaali-ja sukupuoli vähemmistöjä kohtaan sekä hälventää heihin kohdistuvia ennakkoluuloja. 

Minä ja 2013 Helsinki Pride puistojuhla


Täten kutsun Teidät kaikki kesäkuussa Helsinki prideen osoittamaan tukenne HLBT-väestölle. Helsinki pride on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikko, jonne joikainen on tervetullut! Tänä vuonna pääteemana on työelämä. Muita tärkeitä teemoja on Venäjän ihmisoikeustilanne sekä urheilumaailman suhtautumisen homoseksuaalisuuteen.

Viikon aikana järjestetään luentoja, keskustelutilaisuuksia, piknik- tapaamisia ja  työpajoja. Viikko on täynnä taidetta, kulttuuria sekä tietenkin juhlia!
Viiko huipentuu la. 28.6 Senaatintorilta starttaavaan kulkueeseen sekä puistojuhlaan.

TERVETULOA! Laitetaan sateenkaariliput liehumaan!

-Nita ShaDow-


4 kommenttia:

 1. Mahtava teksti ja aina ajankohtainen!

  VastaaPoista
 2. Erittäin loistava teksti ! ::)

  VastaaPoista
 3. Ihanasti kirjoitettu ♡
  Homofobia ja kaikki tuollainen erilaisuuden hylkiminen, pelkääminen ja vielä pahemmat on niin outoja..ääh..miksi?! On vaikea ymmärtää ymmärtämättömiä, kun ihmisten erilaisuus on vain luonnollista. :)

  Nähdäämpä kulkueessa! ^__^

  ~ Frillycakes ~

  VastaaPoista