tiistai 30. kesäkuuta 2015

Täydellisen vaatekaapin metsästys

Mietin pitkään aihetta, jonka valitsisin annetuista aihealueista. Aluksi ajattelin meikkivinkkiä tai tuunausvinkkinä, mutta lopulta päädyin kirjoittamaan siitä, millainen olisi täydellinen vaatekaappi ja omat vinkkini siihen miten ylen yrittänyt saavuttaa sellaista ja näin ollen myös välttyä vaatekriiseiltä. Kun ikää tulee lisää, niin vuosi vuodelta arvostan myös ekologista ja eettistä ajattelua myös vaatteiden kohdalla. Kulutushysteeria saa omalla kohdallani ainakin vähentyä, enkä kanniskele kotiin alennusmyynneistä ihan kivaa tavaraa kassi tolkulla, kuten pari vuotta sitten. Pyrin panostamaan kestäviin tuotteisiin, pyrin suosimaan kierrätettyä tai suomalaista työtä. Tiedän kuitenkin, että tulen ostamaan vielä monet virheostoksen ja varmasti hankkimaan vaatteita sellaisista paikoista, joissa eettinen puoli ei ole kunnossa. Aina jaksetaan väitellä eläinten oikeuksista, mutta miten sitten nämä lapsityöläiset? Entä se, että ympäristö ei tule kestämään tälläistä kertakäyttökulttuuria? Tietysti omalla kohdallani helpottaa se, että pystyn itse tekemään suurimman osan vaatteistani, joten valikoima ja raha-asiat eivät tule niin vahvasti vastaan.

Olen pitkään jo ihaillut erästä miespuolista ystävääni, jonka kulutustaidot ovat kahdehtittavat. Hän hankkii hieman ehkä kalliimpia vaatteita, mutta harvemmin ja harkitusti. Vaatteet kestää, ovat istuvia ja juuri niin täydellisiä, että niistä jokaisesta syntyy luottovaatteita. No ehkä hänelläkin hutiostoksia löytyy. Omalla kohdallani olen viime vuosina vasta alkanut ymmärtää, että vähemmän on enemmän. Vaatekriisiin ei auta monta tangollista vaatteita, siihen auttaa vain ne vaatteet jotka oikeasti tuntuvat hyviltä. Myös vähän vanhempana osaa arvostaa käytännöllisyyttä kuten kenkien mukavuus jalassa tai se kuinka lämmin takki on. Teininä sitä kulki kylmissään tai peilijäällä väkisin korkokengissä.

Viime vuosina olen sijoittanut erityisesti hyviin kenkiin. Enää ei tarvitse tuskastella epämukavien kenkien tai asuun sopimattomien kenkien kanssa. Ostin hieman kalliimmat täydelliset, jalkaani sopivat mustat avokkaat juuri sopivalla korolla, maksoin vähän enemmän kuin viisikymppiä, mutta ne ovat jo palvelleet niin monet  virallisemmat juhlat kuin pitkään venyneet bileillatkin. Suomessa pitää omistaa monet kengät vaihtuvien vuoden aikojen mukaan. Talvikaudelle ja kesän rennompiin menoihin omistan sitten muista luottopareja. Toki kaapistani löytyy vieläkin heräteostoksia, joiden käyttökerta voi hivellä jopa nollaa, mutta hei, ei kukaan voi oppia hetkessä. Nykyään löytyy joka tilanteeseen mukavat jalkineet.


Luottokorkkarini ja uudet talvisemmat luottokengät. Jälkimmäiset ovat löytyneet ihan halpaketjuliikkeestä ja ovat kestäneet tähän asti todella hyvin, aina halpa ei ole huono.


Itse rakastan koruja ja asusteita. Olin juuri pari päivää sitten kirppiksellä myymässä ja ihmiset aina jaksavat ihmetellä myynkö koko koruvarastoni. No en, siinä on ehkä puolet jo niistä mitä alunperin oli myynnissä ja kotootakin löytyy vielä monenmoista helyä. Kyllä sitä koruistakin on muodostunut muutama luottokoru, jotka pelastaa viimeistään tylsän asun minuuttia ennen kuin pitäisi poistua kotoota ja vaatekriisi riipii jo hermoja. Harakka on siis saanut itseään niskasta kiinni ja luopunut käyttämättömistä helyistä. Asusteita suosin myös siksi, että niillä saa helposti vaatteeseen luotua omaa persoonaa vielä ripauksen lisää.

Takit on Suomessa tärkeitä, jopa näin Suomen kesälläkin. Niissä kuitenkin tulee liikuttua paljon ja käytännöllisyys on tärkeää. Oma luottovaatteeni on ehdottomasti nahkatakki. Niitä kylläkin löytyy useita työstäni johtuen, kun protoja testailen itselläni. Lisäksi tarvitsen trenssin viileämmille syyskeleille, villakangastakin, sekä superpakkasille extralämpimän toppatakin.


Nahkatakki ja istuvat, mukavat mustat pillifarkut kuuluvat ehdottomiin luottovaatteisiini
Kuva: Eetu NurmiJuhlapukeutuminen on monelle kriisinpaikka. Se kuuluisa pikkumusta pelastaa omalla kohdallanikin, kuten myös mustakynähame on todettu hyväksi vaihtoehdoksi. Juhlavaatteita voi myös tuunauttaa joko itse tai ammattilaisella, näin vaatteestaa voi saada pienilläkin muutoksilla uuden näköisen, eikä enää tarvitse ajatella, että kulkeeko viidennet sukujuhlat samalla mekolla.

Kehoitankin kaikkia hankkimaan ensiksi kunnolliset perusvaatteet, luottokengät ja takit jokaiseen vuoden aikaan. Muutama asuste jolla saa asusta kuin asusta juhlavemman tai tuotua jotain muuta lisäpotkua. Kannattaa myös miettiä missä käy ja millaisia vaatteita tarvitsee. On turha ostaa kasaa bilevaatteita, jos ravintolaan astuu kerran vuodessa. Hyviä ja käytännöllisiä vaatteita, joissa voi kulkea päivänä kuin päivänä itsevarmana. Mieluummin myös niitä jotka mukautuvat arkeen, sekä juhlaan. Jos mahdollista suosia ekologisia materiaaleja, kierrätystä ja eettisesti valmistettuja tuotteita, kuten suomalaista käsityötä. On parempi maksaa suurempi summa vaatteesta, joka kestää ja saa aikaan joka kerta hyvän fiiliksen, kuin se, että ostaa halvemman ihan kivan, joka saattaa jäädä kaappiin tai hetken päästä hajota. Aika on myös rahaa, pidemmän päälle sijoitus yleensä kannattaa. En todellakaan halua väittää, että rahalla saa laatua ja kallis tuote on aina ekologisesti ja eettisesti tuotettu. Kyllä edullisestikkin saa hyviä tuotteita, eikä kaikilla ole varaa tai intoa tarkastella vaatteen valmistuskaarta.

PS. Kengät ja asusteet ovat siitä hyviä, että vaikka lihoisi kymmenen kiloa, yleensä kengät mahtuvat silti jalkoihin ja näyttävät aina hyvältä. Korut istuu vaikka vatsamakkarat kasvaisivatkin. Sen vuoksi satsaan asusteisiin, tälläinen jojoilija välillä kun olen. ;)

- Anette Ahokas -


Pikkumustani, sekä muutamia lempikoruja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti